Warkworth, Shakespear Regional Park – cesta zpět na Auckland 27.05.2013

28.05.2013 14:37

Pláž byla po ránu ještě hezčí než večer, je to živá loutkohra v podání různých živočichů prohánějících se na písku, siluet racků křičících do příboje a vln lámajících se u pláže.  Zblízka hučící příboj mě doprovázel na procházce, klidnou atmosféru narušil jenom kůň v plném trysku podél oceánu, to je jeden z pohledů, na který se nezapomíná, koně tady jsou vidět všude, spolu s dobytkem se prohánějí na pastvinách a loukách, jsou opravdu nádherní, nikdy mě nenapadlo, že budu tak obdivovat koně, ale tady dokreslují panorama zdejší krajiny společně s řadou dalších typických zvířat pro Nový Zéland. Jedete si krajinou a nemusíte ani vystoupit z auta, stačí kroutit hlavou napravo, nebo nalevo a pozorovat tu krásu okolní scenérie. Na hodně místech jsou pozůstatky sopečné činnosti a spousta vyhaslých sopek, které jsou povětšinou zarostlé travou, sem tam je na nich vidět osamocený starý strom, pasoucí se ovce, dobytek, koně a pokud jedete kolem pobřeží, ještě se do toho míchá modrá v různých odstínech, je to malebné, mít tu schopnost umět malovat, tak se tady vyřádím.

Smysl dnešního se rýsoval bohužel jasně, dostat se co nejblíže k Aucklandu a zítra udělat papírový převod auta, potom se ubytovat na poslední dva dny v Aucklandu. Je tam pár zajímavých míst, které stojí  za návštěvu, zítra by mělo pršet, ale to není nikdy na sto procent jisté, s počasím je to tady jak s věšteckou koulí, žádná velká spolehlivost.

Klidným tempem mě cesta vedla do městečka Warkworth, tam je jen pár zajímavostí, ale i těch pár stálo za to, stejně i v těch menších městech  mají  totální pořádek, moderní informační centra, veřejné knihovny s internetem, sportovní centra atd., oproti ČR tady není tak hustá infrastruktura, ale vše mají vymakané, silnice v super stavu, samozřejmě mimo šotolinové cesty v zapadákovech, celkově se mě tady jezdí s autem lépe než doma.

 Mají tady svoje dopravní specifika, které jsem nikde neviděl, největší specialitou jsou zužující se mosty jen do jednoho pruhu, takže má přednost jedna, nebo druhá strana, je to vždy značené dopravní značkou. Další věc, co se mě tady hodně líbí, že před zatáčkou je značka, která udává, kolik procent má zatáčka, tomu můžete přizpůsobit jízdu, ještě jedna zajímavost, při opravě silnice jsou vždy součástí dva pracovníci, kteří řídí dopravu, jeden stojí na jednom konci spravovaného úseku, druhý na druhé straně, v ruce mají značku, která má na jedné straně go, a na druhé straně stop a otáčejí ji podle potřeby. Celkově je doprava řešena logicky a ne systémově, bez zbytečných omezení jako u nás, přes většinu vesnic je možné jet sto kilometrů v hodině, omezení padesát až osmdesát je jenom tam, kde to má opravdu smysl, u škol, rušných center atd.

 

Zde je odkaz na fotky adam591.rajce.idnes.cz/Warkworth%2C_Shakespear_Regional_Park_cesta_zpet_na_Auckland_27.05.2013/